Bardzo prosty sposób na znakomitą szarlotkę

Często bywa tak, że najprostsze metody okazują się najlepsze, a w przypadku jedzenia- są najsmaczniejsze. Jedną z gorszych rzeczy, jakich możemy się dopuścić, jest przekombinowanie, wynikające ze zbyt wielkich chęci, które polega na wymyślaniu co nowszych przepisów i usprawniania tych już istniejących. Szarlotka lubi jednak prostotę, a to jeden z przepisów, który tej filozofii, bez dwóch zdań, odpowiada.

Skład oraz przygotowanie
Do wykonania ciasta będziemy potrzebowali tylko niezbędnych składników bez których szarlotka nie mogłaby się udać. Oto one:

trzy szklanki mąki
250 g masła
dwa jajka koło
1/4 szklanki cukru
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
koło półtorej kg jabłek
cynamon

To wszystko, nasza łatwa szarlotka będzie pyszna bez dodatków. Zaczynamy oczywiście od wyrobienia ciasta, które, jeśli tylko okaże się zbyt sypkie, musimy przyprawić łyżką kwaśnej śmietany 18%. Gotowe już ciasto zostawiamy na jedną godzinę w lodówce. W tym czasie możemy zająć się jabłkami, które należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Zostawiamy na chwilę jabłka, czekając aż wypuszczą soki, które odciskamy. Ciasto- gdy odleżało już swoje- wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą część musimy rozwałkować w taki sposób, by zajęła całą objętość blachy do pieczenia na którą wcześniej kładziemy papier do pieczenia. Starte jabłka kładziemy na cieście- równomiernie, na całej blaszcze. Jabłka możemy posypać cynamonem, dla wzbogacenia ich smaku, aczkolwiek niedużo, żeby nie przesadzić. Zanim włączymy piekarnik, musimy zetrzeć drugą część ciasta na grubych oczkach i posypać nią całą, wstępnie przygotowaną- choć jeszcze niezdatną do spożycia- szarlotkę. Kiedy już ją posypiemy, możemy włożyć do piekarnika na około godzinę. Piec należy w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu możemy dać szarlotce chwilę czasu na to, by mogła się ostudzić. Ostatnią czynnością, tak zwaną wisienką na torcie, może być posypanie całości odrobiną cukru pudru. Tak przygotowana tradycyjna szarlotka jest gotowa do spożycia i na pewno uszczęśliwi całą rodzinę.

 

Author: ryzykochania.pl