Polak w kuchni

Ostatnimi czasy samodzielne gotowanie staje się coraz bardziej popularne. Stereotyp gotującej matki polki już dawno został obalony. Gotować może każdy nie zależnie od wieku czy płci. A co najważniejsze coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i coraz częściej sami przygotowujemy sobie posiłki. Otwieramy się na nowe techniki i przepisy kulinarne. Swoje potrawy ciągle udoskonalamy, modyfikujemy, tworzymy własne przepisy. Jednym słowem jesteśmy coraz bardziej kreatywni w kuchni.
Kulinaria coraz częściej są również tematem rozmów między znajomymi. Wymieniamy się przepisami, dajemy wskazówki jak coś przygotować. Programy kulinarne cieszą się dużą popularnością oraz przyciągają bardzo dużo widzów. Świadczy to o tym, że stajemy się otwarci na wyzwania i pozbywamy się głupich stereotypów np. ,, gotowanie to nie zajęcie dla prawdziwego faceta”, a przecież nie od dziś wiadomo, że najlepsi kucharze to właśnie mężczyźni.

Koniec z nudą na talerzu

Nasze jadłospisy również przestały być monotonne. Dzięki otworzeniu się na nowe połączenia oraz smaki mamy nieograniczone możliwości tworzenia przeróżnych dań. Gotowanie przede wszystkim zaczęto traktować jako hobby, a wspólne gotowanie z rodziną stało się fajnym sposobem na spędzanie wspólnego czasu. Zwłaszcza, że zdrowe nawyki żywieniowe powinniśmy wpajać dzieciom od najmłodszych lat, a wspólne przygotowywanie posiłków świetnie w tym pomaga.
Śniadanie to pierwszy nasz posiłek, a zarazem najistotniejszy. Daje nam energię i siłę, abyśmy mogli aktywnie zacząć nowy dzień. Dlatego tak ważne jest co dostarczymy na dzień dobry naszemu organizmowi. Śniadania powinny być lekkie, ale zarazem pożywne i odżywcze. Kanapka z masłem i szynką już dawno odeszły do lamusa. Nasze posiłki powinny być urozmaicone, monotonia nie sprawdza się nigdzie, nawet w kuchni. Możemy zjeść pyszną owsiankę z owocami i bakaliami, omlet z dodatkiem warzyw ( szpinak, pomidorki, szczypiorek). Dla miłośników słodyczy sprawdzi się np. placuszek pancake polany pysznym musem i posypany owocami lub po prostu naleśniki na słodko.
Obiad to posiłek, który pozwala nam uzupełnić nasze zapotrzebowanie na resztę dnia. Jest to posiłek zazwyczaj ciepły. Coraz częściej przyrządzamy obiady jednodaniowe. Ważne, aby były one pożywne i zawierały dużo wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W tym daniu nie mamy żadnych ograniczeń. Możemy stworzyć potrawę całkiem nową bądź po prostu skorzystać z dostępnych już przepisów.
Kolacja to posiłek, który jemy już na sam koniec naszego dnia. Pamiętajmy, aby był lekkostrawny, unikniemy wtedy ewentualnych dolegliwości trawiennych i nie obciążymy dodatkowo na noc naszego układu trawiennego, który podczas naszego snu znacznie spowalnia. Ważną kwestią jest to, aby posiłek zjeść przynajmniej godzinę wcześniej przed położeniem się spać, zostanie on już częściowo przetrawiony przez nasz organizm.

Author: ryzykochania.pl